Vægttab og søvn

Vægttab og søvn

Når man er i gang med et vægttab, vil man som ofte have stor fokus på kost og træning, hvilket man også bør. Men mange glemmer fejlagtigt at medtage søvn i ligningen, og det kan medvirke til, at man ikke får det optimale ud af en streng diæt og hård træning.

Hvis man ligger i søvnunderskud, vil det påvirke dine muligheder for at nå dit ønskede resultat negativt.

Søvnunderskud påvirker din appetit igennem hormoner. Kort fortalt vil din krop, ved for lidt søvn, forsøge at kompensere for den manglende energi ved at indtage flere kalorier. Det samme mangel på overskud gør det ligeledes sværere at træffe de fornuftige beslutninger.

Det vil også blive sværere at finde overskud til at komme ud og træne, og generelt vil sofaen trække mere end motion, hvis kroppen og sindet er træt og udmattet.

Hvis du forsømmer din søvn, vil du altså ende op med en ekstremt dårlig kombination af at være sulten, træt og mangle overskud, som er rigtigt dårlige forudsætninger for at gennemføre et vægttab.

Sådan opnår du en bedre og mere kontinuerlig søvn


 - Undgå at drikke kaffe efter kl 17. Selvom du ikke længere kan mærke kaffens effekt, vil koffeinen stadig kunne påvirke din søvn negativt.


 - Undgå så vidt muligt for meget brød og pasta til aftensmad. Den store mængde af kulhydrater sætter din fordøjelse og krop på arbejde, når den burde restituere.


 - Alt efter hvordan dine arbejdstider og døgnrytme ser ud, er det vigtigt at gå i seng på det samme tidspunkt og stå op på det samme tidspunkt, hver dag. Efter lidt tid vil du også have meget nemmere ved at falde i søvn, hvis din krop ved, hvornår det er tid til at sove.


 - Den gode gamle sang. Sluk for alle skærme en times tid før sengetid. Selvom det føltes afslappende og afkoblende at ligge den sidste time og se et afsnit af din yndlingsserie, vil din hjerne blive meget mere afslappet og søvnig af en times læsning.


 - Undgå at drikke for meget vand og andre væsker, inden du skal sove, så undgår du at få forstyrret din søvn over, at blæren trykker.

5 tips til vægttab, der ikke involverer en kur 5 tips til vægttab, der ikke involverer en kur
At gå på kur har efterhånden fået en meget negativ klang over sig, hvilket langt fra er uden grund. En kur indeholder som oftes…
9 tips til at holde styr på appetitten over sommeren 9 tips til at holde styr på appetitten over sommeren
Sommer. Sæsonen for afslapning, udendørsaktiviteter, strandture og lange gåture i aftensolen. Sommeren betyder også, at rigtig …
4 tips til at kickstarte dit vægttab på ferien 4 tips til at kickstarte dit vægttab på ferien
En ferie skal naturligvis være sjov, afslappende og afstressende. Disse tilstande kan være svære at opnå, hvis man lige er påbe…