Vægttab og søvn

Vægttab og søvn

Når man er i gang med et vægttab, vil man som ofte have stor fokus på kost og træning, hvilket man også bør. Men mange glemmer fejlagtigt at medtage søvn i ligningen, og det kan medvirke til, at man ikke får det optimale ud af en streng diæt og hård træning.

Hvis man ligger i søvnunderskud, vil det påvirke dine muligheder for at nå dit ønskede resultat negativt.

Søvnunderskud påvirker din appetit igennem hormoner. Kort fortalt vil din krop, ved for lidt søvn, forsøge at kompensere for den manglende energi ved at indtage flere kalorier. Det samme mangel på overskud gør det ligeledes sværere at træffe de fornuftige beslutninger.

Det vil også blive sværere at finde overskud til at komme ud og træne, og generelt vil sofaen trække mere end motion, hvis kroppen og sindet er træt og udmattet.

Hvis du forsømmer din søvn, vil du altså ende op med en ekstremt dårlig kombination af at være sulten, træt og mangle overskud, som er rigtigt dårlige forudsætninger for at gennemføre et vægttab.

Sådan opnår du en bedre og mere kontinuerlig søvn


 - Undgå at drikke kaffe efter kl 17. Selvom du ikke længere kan mærke kaffens effekt, vil koffeinen stadig kunne påvirke din søvn negativt.


 - Undgå så vidt muligt for meget brød og pasta til aftensmad. Den store mængde af kulhydrater sætter din fordøjelse og krop på arbejde, når den burde restituere.


 - Alt efter hvordan dine arbejdstider og døgnrytme ser ud, er det vigtigt at gå i seng på det samme tidspunkt og stå op på det samme tidspunkt, hver dag. Efter lidt tid vil du også have meget nemmere ved at falde i søvn, hvis din krop ved, hvornår det er tid til at sove.


 - Den gode gamle sang. Sluk for alle skærme en times tid før sengetid. Selvom det føltes afslappende og afkoblende at ligge den sidste time og se et afsnit af din yndlingsserie, vil din hjerne blive meget mere afslappet og søvnig af en times læsning.


 - Undgå at drikke for meget vand og andre væsker, inden du skal sove, så undgår du at få forstyrret din søvn over, at blæren trykker.

Sådan undgår du, at dine følelser styrer din kost Sådan undgår du, at dine følelser styrer din kost
Mad og følelser hænger, ihvertfald for mange, unægteligt sammen. Nogle spiser når de er stressede, andre når de er kede af det,…
4 Tips til en alkoholfri Januar 4 Tips til en alkoholfri Januar
Mange vælger at benytte årets første måned til at få en tiltrængt pause fra alt det alkohol, mange har indtaget i løbet af dece…
Hvilke træningshandsker skal jeg vælge? Hvilke træningshandsker skal jeg vælge?
Hvis din træning involverer vægtløftning og lignende, er det rart med et par træningshandsker. Det vil nemlig øge chanc…
Få motion ind i din hverdag – og tab dig Få motion ind i din hverdag – og tab dig
I januar går hele landet på en kollektiv slankekur. Sådan virker det i hvert fald, når alle magasiner belærer os om helt nye sl…
Få bedre kontrol over din mentale sundhed Få bedre kontrol over din mentale sundhed
I en hverdag præget af stress og jag kan det være svært at finde plads til at pleje sin mentale sundhed – og det går ud over bå…
Derfor skal du IKKE vand-faste Derfor skal du IKKE vand-faste
Du har sikkert hørt om den efterhånden famøse vandfaste, der efter sigende skulle være en form for mirakelkur, hvor man i løbet…