lowcut.dk

Vejer Du For Meget?

Billede: Jumpstory
Udgivet d. 22.10.2018
Skrevet af: Redaktion

Rigtig mange mennesker går med et ønske om at tabe sig, selvom de på ingen måde har brug for det. I denne artikel fokuserer vi på, hvornår man vejer for meget, og hvordan man kan og bør måle sin vægt.

Hvis du ikke vejer dig så ofte, kan du godt få et chok, når du en dag hopper op på vægten, og den afslører, at du vejer 10 kilo mere, end du gjorde, da du var 20 og sidst vejede dig. Det skræmmer dig sikkert, men der er ingen grund til at gå i panik.

De 10 ekstra kilo behøver nemlig ikke være udtryk for, at du er blevet overvægtig. Ens idealvægt vil nemlig typisk stige med alderen, så du er sandsynligvis helt og aldeles normalvægtig.

Hvor er de overflødige kilo placerede?

Der findes forskellige måleenheder for, hvorvidt man er over-, let- eller normalvægtig. En af de mest populære er BMI.

Det er fint nok at bruge disse måleenheder som vejledende, men du skal altid huske på, at de ikke rummer hele sandheden. BMI er for eksempel ikke et fleksibelt begreb, der viser nuancerne. Ens BMI kan sagtens være for høj, selvom man ikke er overvægtig.

Set fra et sundhedsmæssigt perspektiv er det afgørende, hvor fedtet på kroppen sidder. Hvis der samles overflødigt fedt på maven, er det ikke så godt. Så øges risikoen for hjerte-kar-sygdomme nemlig. Ligeledes pynter det sjældent i et æstetisk perspektiv med et fedtlag på maven.

Er fedtet derimod jævnt fordelt på ens krop, altså hvis det sidder på både lår, hofter, arme, ryg og mave, så udgør det sandsynligvis ikke nogen synderligt stor sundhedsrisiko.


3 måder, hvorpå du kan undersøge, om du vejer for mege
t

Herunder følger tre måder, hvorpå du kan afgøre, hvorvidt du vejer for meget.

Jeg anbefaler, at du kombinerer metoderne, da ingen af dem viser den fulde sandhed i sig selv.

#1 - hvad siger vægten?


Selvfølgelig er ens vægt en god indikation på, hvorvidt man vejer for meget. Ens vægt rummer dog ikke hele sandheden.

Vægten skelner nemlig ikke mellem muskler og fedt. Veltrænede folk kan derfor godt veje væsentlig mere end den gennemsnitlige person, de deler højde med. Det betyder dog ikke, at disse mennesker er overvægtige. Det er ganske enkelt en konsekvens af, at muskler er tunge.

#2 - hvad er din BMI?


Vi har tidligere nævnt BMI i artiklen, og det er også en fin måleenhed for, hvorvidt man er overvægtig eller ej. BMI står for Body Mass Index, og det er det mest brugte mål for forholdet mellem vægt og højde.

Der er et BMI-indeks, som afslører, hvorvidt du er over-, under- eller normalvægtig. Dette indeks ser ud som følger:

BMI rummer som sagt ikke hele sandheden. Heller ikke denne enhed tager nemlig højde for, hvor mange af ens kilo der udgøres af muskler.

Der findes adskillige fine BMI-beregnere på nettet, og det skal ikke tage dig lang tid på Google at grave en frem.

#3 - mål din taljeomkreds


En anden metode er at måle ens taljeomkreds. Denne metode fungerer rigtig godt som supplement til en af de ovenstående metoder, da denne metode kan være med til at afsløre, hvor på kroppen fedtet sidder.

Kvinders taljeomkreds bør være under 80 cm. Hvis ens taljeomkreds, som kvinde, er imellem 80 og 88 cm, er der en let forøget risiko for at blive ramt af en række livsstilssygdomme. Er taljeomkredsen endnu højere, er det ikke godt, og man bør forsøge at tabe sig.

Mænds taljeomkreds må være lidt større. Den bør været under 94 cm. Er den mellem 94 og 102 cm, er der en let forøget risiko for de fleste livstilssygdomme. Kommer vi op over 102 cm, bør man nok introducere sig selv for et par løbesko.

Denne metode er dog heller ikke komplet, for den tager ikke hensyn til individuel kropsbygning. Der findes bare folk, der er kraftigt bygget, og som har store, stærke knogler.

Tak til gaveinspiration.dk

Afslutningsvist vil vi gerne takke gaveinspiration.dk, der er muliggjort tilblivelsen af denne artikel. Gaveinspiration.dk er en side med et utal af gode gaveideer. Find blandt andet gaveideer til cykelentusiaster samt meget andet.

Kilde: https://www.medicalnewstoday.c...