lowcut.dk

Undgå Overspisning

Billede: Jumpstory
Udgivet d. 24.10.2018
Skrevet af: Redaktion

Mange danskere har tendens til at overspise. Nogle i højere grad end andre. Tilfælles har de alle, at de på trods af ikke at føle sult bliver ved med at spise. Overspisning er på ingen måde sundt. For det første vil du højst sandsynligt ofte ende med et stort kalorieoverskud, for det andet er det et usundt forhold at have til mad.

Overspisning kan skyldes i mange ting, som ofte bunder i nogle psykologiske udfordringer. Nogle overspiser, fordi maden ikke stimulerer deres smagsløg, andre, fordi de ikke har en naturlig stopklods, og atter andre, fordi de opnår en form for lykkefølelse, når de indtager store mængder af mad.

Vi har samlet 3 tips, der på sigt kan afhjælpe overspisning.

Spis selvom du ikke er sulten.

Mange, der overspiser, har en tendens til at spise få, men meget store måltider i løbet af dagen. Dette skyldes ofte, at man så længe som muligt forsøger at undertrykke sulten, indtil ens blodsukker og insulinniveau til sidst er så lavt, at kroppen skriger efter kalorier.

Når man indtager mange kalorier på en gang, vil blodsukkeret stige meget umiddelbart efter og derefter falde igen, så man endnu en gang risikerer at overspise.

Derfor bør man i stedet fordele sine kalorier ud på flere måltider, så man spiser oftere. Dette vil hjælpe til, at både ens energiniveau og blodsukker holder sig stabilt hele dagen.

Så selvom du måske ikke føler dig videre sulten, kan du med fordel spise et sundt mellemmåltid, så du kommer sulten i forkøbet og undgår at overspise ved næste måltid.

Drop de flydende kalorier 

Udover træthed og manglende overskud, så kan en mild dehydrering også let føles som sult. Mange går langt op ad dagen uden at drikke vand og drikker i stedet juice, kaffe, sodavand osv. Alle disse ting er ikke noget, der holder dig videre hydreret. Hvis du vil undgå at komme til at spise, når du i virkeligheden mangler væske, bør du så vidt muligt drikke op til 3 liter vand i løbet af dagen.

Ved at udskifte sodavand og juice med vand undgår du ikke blot at overspise; du sparer også kalorier og får et mere stabilt blodsukker.

Tip: Hvis det bliver for kedeligt kun at drikke vand, kan du prøve danskvand med citrus, jordbær eller agurk i. 

Spis langsomt 

Du har sikkert hørt før, at hvis man spiser for hurtigt, vil man lynhurtigt komme til at spise for meget. Dette skyldes, at maden først giver en mæthedsfølelse efter 10-30 minutter. På den tid er der mange, der når at spise en del mere, end de egentlig behøver for at føle sig mætte.

Hvis du vil undgå dette, kan du prøve at tygge, hver bid du tager, 10 gange. I starten vil du formentligt føle dig fjollet og samtidig irriteret over, at du ikke bare kan få lov at spise din mad. Men på sigt vil det føles naturligt at spise stille og roligt, hvilket ikke blot får dig til at spise mindre; det gør også, at du nyder maden og selskabet mere.