Planken – den ultimative “flad mave”-øvelse Billede: Nathan Cowley

Planken – den ultimative “flad mave”-øvelse

Planken er en af de mest populære øvelser i fitnesscentret, og den syner måske simpel, men det er den faktisk ikke. Man skal have teknikken på plads, for at udføre øvelsen korrekt, men det er der mange, som ikke har.

I stedet for at bruge deres muskler til at holde kroppen oppe og stabil, så hænger de i deres ledbånd, hvilket øger risikoen for få ondt i bl.a. lænden. Faktisk er det sådan, at hvis du kan ligge i planke i over 30 sekunder som begynder/lejlighedsmotionist, så laver du den sandsynligvis forkert, da en veludført planke ganske enkelt er for hård at ligge i i længere tid for amatører som os.

Lav planken rigtigt

Først og fremmest skal du spænde aktivt op i hele kroppen: Balder, bækkenbund, coremusklerne, ryg, skuldre osv. Lidt ligesom hvis du skulle værge dig for et angreb hvor som helst på kroppen.

Her få du et par “spændetips” til din krops forskellige muskelgrupper:

Baglår og balder

Forestil dig, at du har en tyver placeret mellem balderne, som du så klemmer sammen om den. På den måde træner du også styrke i bagsiden af kroppen, når du laver planken.

Armene

Du skal presse albuer eller hænder (hvis du står på dem) væk fra gulvet, når du laver planken. Sådan kommer der aktivitet i overkroppen.

Maven

Spænd mavemusklerne som hvis du gjorde dig klar til at få en mavepuster.

Når du har fået den rette teknik på plads, så kan du lave planken i 5, 10 eller 15 sekunder, men ikke mere end 30 sekunder, da du så bare vil begynde at hænge i dine led, og så gør planken intet for dine muskler.

5 tips til vægttab, der ikke involverer en kur 5 tips til vægttab, der ikke involverer en kur
At gå på kur har efterhånden fået en meget negativ klang over sig, hvilket langt fra er uden grund. En kur indeholder som oftes…
9 tips til at holde styr på appetitten over sommeren 9 tips til at holde styr på appetitten over sommeren
Sommer. Sæsonen for afslapning, udendørsaktiviteter, strandture og lange gåture i aftensolen. Sommeren betyder også, at rigtig …
4 tips til at kickstarte dit vægttab på ferien 4 tips til at kickstarte dit vægttab på ferien
En ferie skal naturligvis være sjov, afslappende og afstressende. Disse tilstande kan være svære at opnå, hvis man lige er påbe…