4 tegn på, at du bør genoverveje dit forhold til mad. Billede: Pexels

4 tegn på, at du bør genoverveje dit forhold til mad.

Har du nogensinde overvejet, om du egentlig har et sundt forhold til mad? Mange, der har dårligt selvværd eller et forvrænget billede af, hvordan en krop skal se ud, har ligeledes et helt eller delvist usundt forhold til mad.

Hvis du kan genkende en eller flere af nedenstående tegn, bør du genoverveje dit forhold til mad.

  • Du holder øje med andres tallerkener

Selvom det er helt normalt kort at bemærke, hvad andre har fyldt op på deres tallerken. Men derfra og til direkte at beundre eller bedømme andres tallerkener, er en helt anden ting.

At være misundelig på andres tallerken er ikke en videre god ting for dit forhold til mad. Det kan nemlig betyde, at du søger inspiration i andres mad, i forhold til hvad du selv bør spise. Selvom dette ikke altid er en dårlig ting, er der mange forhold, man umiddelbart ikke medtager.

Ser du for eksempel en slank kollega spise en del mere end dig selv, tænker du måske, at du kan tillade dig det samme. Dog medtager man ikke, at vedkommende måske dyrker meget mere motion, har et højere stofskifte, eller blot spiser færre måltider i løbet af dagen.

  • Du bedømmer dig selv efter din kost

Vi har via vores opvækst og samfundet lært at vurdere mad efter, hvor godt eller dårligt det er for os. På den måde kan man også hurtigt komme til at vurdere sig selv som værende god eller dårlig alt efter, hvilken kost vi lever af.

Ens kost bør ikke definere ens selvværd. Du bør i stedet tænke mere over andre positive sider af dig selv, hvilket vil styrke dit selvværd. På den måde vil du muligvis få bedre selvtillid, hvilket kan hjælpe dig til at få et mere positivt forhold til mad.

  • Du begrænser dig til det ekstreme

En ting er at udelukke eller begrænse sit sukkerindtag, fordi man er blevet rådet til det af sin læge. En anden ting er at have så streng en diæt, at det er har en direkte negativ indvirkning på din hverdag og dit liv.

At have så streng en diæt, at man direkte sulter sig selv i perioder eller bevidst gør livet mere surt for sig selv, er tegn på at man har et usundt forhold til mad. Dette kan både føre til overspisning når du bliver træt af diæten, eller endda ende ud i spiseforstyrrelser.

  • Det påvirker dit liv

Hvis du begynder at melde fra til sociale arrangementer, såsom fødselsdage, bare fordi du ikke vil risikere at spise for meget kage, har du muligvis et problem.

Når din kost og spisevaner forhindrer dig i at leve en normal hverdag, er det et tegn på at du har et usundt forhold til mad.

Hvis du ikke selv kan bryde denne spiral og få et mere afslappet forhold til mad, således at det ikke begrænser eller hindrer din hverdag, bør du søge professionel hjælp.

Seks super sunde fødevarer, du bør spise regelmæssigt Seks super sunde fødevarer, du bør spise regelmæssigt
De fleste trendy diæter indeholder en liste med madvarer, man ikke må nærme sig, hvilket kan være alt fra bønner til fuldkorn o…
Derfor skal du tabe dit fedt rundt om maven Derfor skal du tabe dit fedt rundt om maven
Fedt omkring maven og torsoen, også kaldet “øl-mave”, er ikke alene en kosmetologisk gene. Det kan også udgøre en reel…
Undgå store mængder alkohol, når du skal holde dig sund Undgå store mængder alkohol, når du skal holde dig sund
Alkohol kan være sundt for sjælen. Mange videnskabelige undersøgelser viser også, at et glas vin eller øl om dagen kan have pos…
Sådan kan du gå dig slank Sådan kan du gå dig slank
Der er mange alternativer, når man vil cutte nogle af de ekstra kilo af på sidebenene. En af de nemmeste og mest behagelige me…
Er det sundt at skippe morgenmaden? Er det sundt at skippe morgenmaden?
Mange er af den opfattelse, at dem, der konsekvent spiser en sund og nærende morgenmad, er mindre tilbøjelige til at være overv…
5 typiske fejl ved vægttab 5 typiske fejl ved vægttab
At tabe sig kræver ikke blot, at man tilsidesætter tid og overskud til at træne. Det kræver også, at man foretager nogle gode o…